UP SCHOLARSHIP FOR OBC/ PRE MATRIC SCHOLARSHIP FOR UP OBC STUDENTS 2022

UP SCHOLARSHIP FOR OBC

What is UP Pre-Matric Scholarship:

This article discusses UP SCHOLARSHIP FOR OBC UP Scholarship For OBC Students. Uttar Pradesh government every year provides various kinds of scholarships for different class level students like pre matric(9th to 10th class students), matric and post matric scholarships. The UP Government has named the Scheme as Saksham. The government provides financial support to the eligible students of the  Uttar Pradesh who are from poor economical background. So that they can complete their higher education with the help of government scholarships. They need not to tense about any fees in their mind. Saksham includes financial aid for SC, ST, OBC, Minorities and also for General Candidates.

up-pre-martic-scholarship

The Department of Social Welfare (AICTE) ,Government of Uttar Pradesh will be seeking online applications for the Saksham Scholarship,2020. However to know all the details  about this year’s scholarship you must follow the information given below. This article only cover the pre matric scholarship information For the  UP Scholarship for OBC students and how you can apply for it.

 

Saksham Quick Overview:

Scholarship Name SAKSHAM Scholarship.
Provided By The Department of Social Welfare, Government of Uttar Pradesh.
Who Can Apply Students of Class of 9 or 10 of OBC Community.
Last Date To apply 12 October 2022 (Tentative)
Official Website scholarship.up.nic.in

 

To Know About Other Uttar Pradesh Scholarships:     Click Here.

UP Scholarship For OBC Students Important Dates:

Serial Number  Name of the Events Key Dates
1. Last date to submit the scholarship application form 12th October 2021
2. Last date to submit the hard copy of the application at the applicant’s institution Within 6 days of online application submission. Till 18th October 2021
3. Application form correction timeline 09th November 2021 to 19th November 2021
4. Disbursal of fund 27th December 2021(tentative)

 

Application Fees:   Nil.

 UP Scholarship FOR OBC Students Eligibility Criteria:

Must be a resident of Uttar Pradesh.

  1. Annual income less than INR 1,00,000.
  2. Enrolled with school.
  3. Have to pass class 8 exam and Enrolled in class 9 or 10.

 

UP Scholarship For OBC Students Documents Required:

  1. Last Qualifying Exam Mark Sheet.
  2. Residential Proof.
  3. OBC Certificate.
  4. Income Certificate of Family.
  5. Bank Pass Book.
  6. Fee Receipt Number.
  7. Annual None Refundable Amount.
  8. Enrollment Number.
  9. Aadhar Card.
  10. Latest Passport Size Scanned Photo.

 

UP Scholarship Online Application form fill up for  Procedure:

Candidates who are enrolled this year Or have not filled the Scholarship Form last year, Register Yourself as a Fresh Candidate in the Official Website.

Candidates who are already Enrolled in Previous Year and have to fill the Scholarship Form again this Year. Please register as a Renewal Candidate.

1: Visit the official website scholarship.up.nic.in

2: Click on the “Student Registration” section of Pre Matric For OBC.

3: Select “Scholarship for School Students”.

4: Fill in all the educational details and bank details.

5: Click on the “Menu” button, select the “Category” and click on “Search”.

6: Enter a valid mobile number, an OTP will be sent to that number.

7: Enter the OTP received and should verify a valid Email ID.

8: Click on the link sent to the email address and create a User ID and password.

9: Upload the required supporting documents.

10: Click on “Submit” to complete the registration process.

11. Take a print out of the Application Form.

Note:

Please Collect all Documents Before Appling Online. If You don’t Know the Annual Non Refundable Amount Kindly Contact to Enrolled School or College Authority. After the completion of the Application Procedure Submit the Form within 3 Days. For More Details Read the Full Instructions in the Official Website scholarship.up.nic.in .

 

Important Links: 

To Apply Online For Pre Matric Scholarship (Fresh): Click Here.

To Apply Online For Pre Matric Scholarship (Renewal): Click Here.

For Downloading Notification : Click Here.

Official Website :  scholarship.up.nic.in

UP Scholarship status; Click here

Question & Answer Section:1

Q1. What is the last date for submitting  online application for UP scholarship for OBC Students?

Ans:   For such dates please look at the  in the home page of official website.

 

Q2.Whether I have to fill up the online application of cm relief fund scholarship in one sitting?

Ans:   No. You can register by entering your basic details. The system would generate a Applicant-id and password for you. Please note down the generated Applicant-Id , Password. Later you can fill up the online application in as many sittings as you wish, until you are satisfied that you have entered all desirable fields correctly. The software provides facility to save your application. Once you Lock your application, you cannot be able to modify further.

Q3. Can I edit the information already saved and up to what time?

Ans:   You can edit information filled by you, till you  Lock and forward the online application to the institute.
Q4. What details I have to fill up in Enrollment details of the Application form of  Nabanna scholarship?

Ans: (i)   In the Enrolment Number column enter your Roll No. in the Course/Branch you are enrolled to.

(ii)   In the Enrolment Date column enter the Date of Admission in the First year of your enrolled Course/Branch.

(iii)   In the Admission Date for Which Year you are applying for Scholarship column enter the Date of Admission/Re-admission in the Current year of your enrolled Course/Branch. (only in case of Students of First year this date will be same as Enrolment date)

Question & Answer Section 2

Q5. How can I forward the Application to the Institute?

Ans:   After completion of entry and final edit(if any), click on Edit-Lock-Print option, then on “Lock” to forward the application to the Institute.

Q6. Should I apply again for renewal of Scholarship (Registered Applicants)?

Ans:  From this Academic year renewal of Scholarship will be done by Institute. You just have to inform Institute about your Adhar Card Number, Caste certificate issuing authority to be entered in application details. Any change in Mobile number, Address for Correspondence. Bank Account details has to be communicated to the Institute.

Q7. How can I apply for cm relief fund Scholarship, if I have not availed it in the first year of the course?

Ans:  Online fresh application submission is possible only for 1st year students. Take out a printout of the Scholarship Application form, after downloading from Download option of Home page. Fill it up and submit it to Institute with all the requisite documents. Institute is to be requested to register and submit scholarship application on your behalf. You should keep record of the Applicant Id and Password from the Institute, so that you can be able to modify details and track the status of the application.

Q8. What happens if I detect mistakes after forwarding the applications to the institutes?

Ans:  You should separately inform the mistakes detected by you to the Scholarship Nodal Officer of your Institute. The software provides facility at the level of the institute to correct information provided by the applicant.

Question & Answer Section

Q9. How can I edit the entries, which are not editable at Institute level ?

Ans:  If you have to edit certain entries like Institute Name, Course and Branch, annual Income etc. , which are not editable at Institute level, you should request the Scholarship Nodal Officer of your Institute to “temporarily Reject” your application, mentioning the mistakes detected by you to. The Application will then be made available at Applicant level, by the software. You can then log-in using provided User-id & password and edit the required details. After editing lock the application again so that it will be forwarded to the Institute.

Question & Answer Section

Q10.What should I do, if I do not find my institute name in the drop-down menu?

Ans:  You should immediately approach the institute to contact with the District Welfare Officer (DWO) of the District where the institute is located. If your institute is an eligible institution, the DWO would enter it into the database and then you can apply.

Q11. What if I forget my Applicant ID/ Password?

Ans:  you can recover your Applicant ID/ Password by clicking on “Registered students: Recover your password” from the Registered Student Log-in box. You have to fill up details like First Name, Date of Birth, Mobile Number and e-mail Id, as you have entered in the application while generating the initial password. Application will regenerate the Password and SMS would be sent to your contact Mobile Number.

 

Question & Answer Section 3

Q12. Can I take print-out of my application at any stage?

Ans:  Yes. Printout of application can be taken at any stage. The finally locked application will have the “Barcode”, which is to be submitted at the Institute.

Q13. Whether I have to scan the certificates and upload in the system before forwarding the online application to the institute?

Ans:  Yes. The system has the facility of uploading the scanned copy of the Certificates, like Caste Certificate, Income Certificate, High School Certificate and, Handicap Certificate (if any).

Question & Answer Section

Q14. What is to be done after submitting the online application?

Ans:  After locking and forwarding the application online to the institute, you should take a print out of the application (this would come with a barcode), sign it and submit it at the Institute with requisite documents.

Q15. What all documents I have to submit with the print out of the application?

Ans:  You have to submit Original Caste Certificate, Original Income Certificate, Copy of High School Certificate, Copy of first page of Bank Passbook (showing IFSC Code of the Bank & Bank Account Number) and Handicap Certificate (if any) along with the print out of the Application. Institute would verify the original certificates & return back to the students.

Question & Answer Section 4

Q16. How to check the status of my application?

Ans:   You can check the status of your application anytime. After logging in, click on “ Edit-Lock-Print Application” . Then select “Track Status” option. This will provide you current / latest status of your Scholarship Application.

 

Q17. What should I do, if, by mistake, I select and forward my application to a wrong institute ?

Ans:  You can approach DWO of your district to request the Institute to “Temporarily Reject” your application. On Temporary rejection, the application will be made available to you for editing purpose. You can make correct selection of  Institute. Then select the Course and Branch. Lock the application, which will forward the application to your Institute.

Question & Answer Section

Q18. What should I do, if, by mistake, I select wrong Category and apply for wrong Scheme ?

Ans:   You can make fresh registration, by entering the correct category and apply for scholarship of that Scheme. Institute is to be informed about the error, so that there will be Permanent rejection of your wrong application.

 

Q19. How can I apply for scholarship, if  I am a student of Institute, located outside UP?

Ans:   Download the Application form from “Download” option of the Scholarship Portal. Fill it up and submit the filled up application at the Institute, with all the documents mentioned in the application form. Institute has to be informed to send the application, duly forwarded by the Institute, to District Welfare Officer(DWO) of the home District of the Student.

                                                   For Any assistance Contact:

                                     Email: freescholarshipalerts@gmail.com or santoshmondal1410@gmail.com

Telegram–Scholarship information

Conclusion:
Obviously all the candidates who have the desired qualification and age as per the official notification can apply. Nonetheless in this article, I have tried to cover all the details OF UP SCHOLARSHIP FOR OBC like not only age but also qualification and definitely how to apply along with how to apply and other more details. In addition You can communicate with me through the comment section if you have any questions or suggestions or opinions.

THANK YOU,VISIT AGAIN OUR WEBSITE  FREESCHOLARSHIPALERTS.

Spread the love