MP POST MATRIC SCHOLARSHIP 2022 FOR SC/ST/OBC STUDENTS

MP POST MATRIC SCHOLARSHIP 2022 FOR SC/ST/OBC STUDENTS:

Mp-post-matric-scholarship

The scholarships offered by the State Government of Madhya Pradesh (MP) are known as MP Scholarship 2022. The MP Post Matric Scholarship  2022 Scheme includes various government initiatives. It is offering financial assistance to students belonging to different categories including Scheduled Caste (SC)Scheduled Tribe (ST), Other Backward Class (OBC). All the scholarships offered by the Madhya Pradesh state government are hosted on a state-run scholarship known as MP scholarship Portal 2.0.

The State Government of Madhya Pradesh runs more than 15 scholarship schemes to help students from different classes and categories.

To Know More About Other MP Scholarships 2022: Click Here.

 

Madhya Pradesh Post Matric Scholarship 2022-what are the Eligibility Criteria?

The eligibility criteria for different MP Scholarship schemes vary depending on the level of education of applicants. In some of the scholarships, student category and family income are the key criteria whereas for some schemes merit and income criteria are the key factors. Below are the eligibility criteria for MP Post matric scholarship  2022.

  1. The applicant must be a resident of Madhya Pradesh.
  2. Students belonging to SC/ST/OBC Category who are studying at the post-secondary level can apply for the scholarship.
  3. For OBC Students the annual income of the family should not exceed Rs 3,00,000 (for 100% scholarship).
  4. For SC/ST Students the annual income of the family should be less than INR 5,00,000 For a 100% scholarship.
  5. The annual income of the family should be between INR 5,00,000 and INR 6,00,000 For SC/ST Students For a 50% scholarship.
  6. TO GET A STUDY OR PERSONAL LOAN   CLICK HERE

Madhya Pradesh Post Matric Scholarship 2022- Benefits or Awards:

The applicant will receive up to 100% scholarship under this scheme.

For Awas Sahayata Yojna Madhya Pradesh:    Click Here.

Motivational Quotes:

Motivational-Quotes-for-students

Madhya Pradesh Post Matric Scholarship 2022- Documents Required:

Following Documents are required for filling MP scholarship application form.

  1. Samagra ID.
  2. Current College Code.
  3. Branch Code.
  4. Recent passport size photograph.
  5. Caste certificate.
  6. Income certificate of parents.
  7. Resident proof.

 

Madhya Pradesh Post Matric Scholarship 2022- Application Procedure:

  1. Visit the official State MP Scholarship Portal 2.0 Login or Click Here.
  2. Now, scroll down the home page and check the Student Corner.
  3. Click the link which is highlighted as “Register Yourself.”MP-SCHOLARSHIP PORTAL2.0-post- matric -scholarship
  4. After that enter your details like Username & Password and then submit the page.
  5. Navigate to the Online Schemes section that appeared on MP Scholarship Portal Login.
  6. There, select the scholarship for which you are applying.
  7. If you have already registered, then you have to click the Login button.
  8. Using your valid credentials, you have to login into MP Scholarship Portal 2.0.
  9. Fill in your details and then upload the documents as per the government scholarship scheme.
  10. Now, submit your MP Scholarship Application Form 2022 and download it.
  11. Make a hard copy of it for further usage.

Important Date:

MP 2021 Scholarship Dates:
Particulars Tentative Date
1. MP scholarship application begins July 2021
2. Madhya Pradesh scholarship last date November 2021
3. MP scholarship application form correction date  December 2021(1st week)
4. Disbursement of MP scholarships December to January 2021-22

What is the last date for online application for MP post matric Scholarship?

The last date for this year is 15th November 2021 (tentative).

Central Government scholarship:

Dear Students why you don”t apply for a great amount of scholarship that is given by the central government to grab the opportunity & apply online form: Click here

Knowledge Hub:
  1. Madhya Pradesh is called the heart of India. due to its geographical location in India.
  2. Mp is firth largest state in India by Population.

Madhya Pradesh Post Matric Scholarship 2022- Important Links:

  1. MP post-Matric Scholarship Application Form or Different Scholarship Schemes offered by the Madhya Pradesh State Government: CLICK HERE.
  2. New Registration – MP Scholarship: CLICK HERE.
  3. Check Your MP Scholarship Status: CLICK HERE.
  4. To Complete MP Scholarship KYCCLICK HERE.
  5. To Track your all MP scholarship applications/activities:  CLICK HERE.
  6. TO GET A STUDY OR PERSONAL LOAN   CLICK HERE

Question& Answer Section:

1. Q. How can a student check MP Post Matric scholarship status?

 Answer: The students who have applied for a scholarship on the MP scholarship portal can check their application status through the portal itself. Under the Student Corner, there is an option of ‘Track Application Status’ from where the candidates can track their scholarship application status of respective scholarships. They need to provide their applicant ID and password to get the latest status.

2. Q. What is the application ID for an MP Post Matric scholarship?

Answer: Once the student gets registered on the MP scholarship portal 2.0, an application ID is generated which is required to login to the user dashboard and track the application status. It is a 7-digit number that students should keep intact for further usage.

3. Q. How can a candidate recover his/her MP post-matric scholarship ID?

Q/A SECTION 

Answer: In case a student forgets his/her applicant ID/scholarship ID, he/she can recover it online through the MP scholarship portal. Under the student corner, there is a section of ‘Search Student Record’ from where the applicant details can be recovered. You just need to provide a minimum of 3 letters of your first name, select category, and district, and click on ‘Search Details’.

4. Q. How can a student recover his/her MP scholarship portal 2.0 password?

Answer: The students who have lost or forgotten their passwords on the MP scholarship portal can recover them online through the ‘Recover Password’ section under the student corner. There are two approaches to recover the password – traditional old criteria and new criteria. If you select the traditional old criteria, you need to select your category, fill in your name, date of birth, and mobile number to reset the password. However, if you select the new criteria, you need to provide your first name, Samagra ID & father’s name, and date of birth to reset your password.

Q/A SECTION 

5. Q.When will MP post metric Scholarship 2021 be deposited?

Answer: It generally takes time 4-5 months after successfully submitting your application form.

6. Q. Can SC ST / OBC student apply for scholarship who is pursuing Distance/ Private /Online education degree.?

Answer: No You have to study in regular courses.

Q/A SECTION 
Q7. How can I apply for  MP Post Metric Scholarship 2022, if I haven’t availed of it in the first year of the course?

Ans:  Online fresh application of MP post matric Scholarship 2022 submission is possible only for 1st-year students. Take out a printout of the Scholarship Application form, after downloading from the “Download” option on the Home page. Fill it up and submit it to Institute with all the requisite documents. Institute is to be requested to register and submit a scholarship application on your behalf. You should keep a record of the “Applicant Id” and “Password” from the Institute so that you can be able to modify details and track the status of the application.

Q8. What happens, if I detect mistakes after forwarding the applications to the institutes?

Ans:  You should separately inform the mistakes detected by you to the Scholarship Nodal Officer of your Institute. The software provides a facility at the level of the institute to correct information provided by the applicant.

Q9. How can I edit the entries, which are not editable at the Institute level?

Ans:  If you have to edit certain entries like Institute Name, Course & Branch, annual Income, etc., which are not editable at the Institute level, you should request the Scholarship Nodal Officer of your Institute to “temporarily Reject” your application, mentioning the mistakes detected by you too. The Application will then be made available at the Applicant level, by the software. You can then log in using provided User-id & password and edit the required details. After editing lock the application again so that it will be forwarded to the Institute.

Q/A SECTION 

Q10. What should I do, if I do not find my institute name in the drop-down menu?

Ans:  You should immediately approach the institute to contact the District Welfare Officer (DWO) of the District where the institute is located. If your institute is an eligible institution, the DWO would enter it into the database, and then you can apply.

Q11. What if I forget my Applicant ID/ Password Of MP post-matric scholarship?

Ans:  you can recover your Applicant ID/ Password by clicking on“Registered students: Recover your password” from the Registered Student Log-in box. You have to fill up details like First Name, Date of Birth, Mobile Number, and e-mail Id, as you have entered in the application while generating the initial password. The application will regenerate the Password and SMS would be sent to your contact Mobile Number.

Q12. Can I take a print-out of my application at any stage?

Ans:  Yes. Printout of application can be taken at any stage. The finally locked application will have the “Barcode”, which is to be submitted at the Institute.

 

Q/A SECTION 

Q13. Whether I have to scan the certificates and upload them in the system before forwarding the MP Post metric scholarship online application to the institute?

Ans:  Yes. The system has the facility of uploading scanned copies of the Certificates, like Caste Certificate, Income Certificate, High School Certificate, and Handicap Certificate (if any).

Q14. What is to be done after submitting the online application for the MP  post-matric scholarship?

Ans:  After locking and forwarding the application online to the institute, you should take a printout of the application (this would come with a barcode), sign it and submit it at the Institute with requisite documents.

Q15. What all documents do I have to submit with the printout of the application?

Ans:  You have to submit an Original Caste Certificate, Original Income Certificate, Copy of High School Certificate, Copy of the first page of Bank Passbook (showing IFSC Code of the Bank & Bank Account Number), and Handicap Certificate (if any) along with the print out of the Application. Institute would verify the original certificates & return them to the students.

Q/A SECTION 

Q16. What should I do, if, by mistake, I select and forward my application to the wrong institute?

Ans:  You can approach the DWO of your district to request the Institute to “Temporarily Reject” your application. On Temporary rejection, the application will be made available to you for editing purposes. You can make the correct selection of the Institute. Then select the Course and Branch. Lock the application, which will forward the application to your Institute.

Q17. What should I do, if, by mistake, I select the wrong category and apply for the wrong Scheme?

Ans:   You can make fresh registration, by entering the correct category and applying for a scholarship of that Scheme. Institute is to be informed about the error so that there will be a Permanent rejection of your wrong application.

 

Q18. How can I apply for the Post Matric scholarship 2022 MP, if  I am a student of an Institute, located outside MP?

Ans:   Download the Application form from the “Download” option of the Scholarship Portal. Fill it up and submit the filled-up application at the Institute, with all the documents mentioned in the application form. Institute has to be informed to send the application, duly forwarded by the Institute, to the District Welfare Officer(DWO) of the home District of the Student.

 For Any Assistance Contact:

Email: freescholarshipalerts@gmail.com or santoshmondal1410@gmail.com

                        Join Telegram–Scholarship information

Conclusion:
All the candidates who have the desired qualification and age as per the official notification can apply for Mp Post Matric Scholarship. Nonetheless in this article, I have tried to cover all the details like mp scholarship portal 2022, post matric scholarship mp, scholarship portal 2.0 mp, mp scholarship portal 2.0 login, mp scholarship login, mp scholarship status, mp scholarship list, obc scholarship mp not only age but also qualification and definitely how to apply along with how to apply and other more details. In addition, You can communicate with me through the comment section if you have any questions or suggestions, or opinions.

THANK YOU, VISIT AGAIN OUR WEBSITE  FREESCHOLARSHIPALERTS.COM.

Article Written By: Santosh Mondal.

Spread the love