google.com, pub-5651263384472112, DIRECT, f08c47fec0942fa0 User-agent: * Disallow: Sitemap: https://freescholarshipalerts.com/sitemap_index.xml

HOW TO APPLY ONLINE FOR PFMS SCHOLARSHIP2022 BY CENTRAL GOVERNMENT FOR SC/ST/OBC AND WOMEN

HOW TO APPLY ONLINE FOR PFMS SCHOLARSHIP 2022 BY THE CENTRAL GOVERNMENT FOR SC/ST/OBC AND WOMEN:

What is a PFMS Scholarship?

How to apply online for PFMS Scholarship 2022

 

An initiative of the Central Government, The Public Finance Management System
(PFMS) The scholarship is announced to provide financial funds to deserving and
meritorious students. Under PFMS Scholarship Scheme, many incentives will be
provided also to the students who belong to different backward categories that are SC,
ST, OBC, and also the people who belong to economically backward society. Each year
More than 82000 students benefit from this scholarship in various fields. Here we have discussed the processes of How to apply online for the PFMS Scholarship 2022.

 

Important Dates:

Last Date to Apply: Not yet announced

 

Click Here To:    Know PFMS Scholarship Schemes And Eligibility Criteria.

List Of Scholarships Under PFMS

The following scholarships are present at the PFMS Scholarship 2022

1. PFMS Scholarship to Universities/College Students

2. PFMS Post Matric Scholarship for SC Students

3. The PFMS Scholarship Pre-Matric Scholarship for SC Students

4. PFMS Student Scholarship National Means cum Merit Scholarship

5. PFMS Scholarship National Scheme for Incentive for the girl child for secondary education

6.pfms.nic.in scholarship Top Class Education Scheme for SC

7. The pfms.nic.in scholarship for Up-gradation of Merit of SC Students

8.pfms.nic.in scholarship for Post-Matric Scholarship for OBCs

How To Apply online for PFMS Scholarship 2022?

The PFMS Scholarship registration is done online. The candidates are advised to check
the eligibility criteria for the scholarship scheme before applying for the scholarship.
Here is the step-wise procedure to apply for the scholarship given below.

1: Visit the PFMS Scholarship official website pfms.nic.in.

2: Click on the “Student Registration” section and select

3: Select “Scholarship for University/ College Students”.

4: Fill in all details such as Class 12 Start year, End year, Education board, and
bank details life account number, and branch IFSC code.

5: Click on the “Menu” button, select the “Category” and click on “Search”.official-website-PFMS-Scholarship-Central govt.

6: Enter a valid mobile number, an OTP will be sent to that number.

7: Enter the OTP received and should verify the identity after entering a valid
Email ID.

8: Click on the link sent to the email address and create a User ID and password
to apply for the scholarship.

9: Upload the required supporting documents (See Bellow).

10: Click on “Submit” to complete the registration process.

 

To Know About Other Central Scholarships:  Click Here.

 

How to Apply online for PFMS Scholarship Renewal?

 

All the scholars who are availing the scholarship benefits need to renew their
scholarships every year. The renewal process is done online and the candidates should
visit the PFMS scholarship website regularly to get updates about the renewal dates.
Here is the step-by-step scholarship renewal process is given below.

 

1: The candidates willing to renew the scholarship, should visit the PFMS
Scholarship official website pfms.nic.in.

2: Click on the “PFMS Student Scholarship Renewal” option.

3: The students should enter details such as Class 12 Start year, End year,
Education board, bank details life account number, and branch IFSC code.

4: The PFMS Scholarship renewal form is displayed partially filled with the
applicant details.

5: Update the mobile number and an OTP will be sent to that number.

6: Update the email ID and click on the verification link.

7: Finally, the candidate should update the registration details and click on the
“Submit” button to complete the renewal process.

In this article, we have discussed the details of each scholarship scheme under PMFS
Scholarship and How to apply online for PFMS Scholarship 2022. Such as what is the Eligibility Criteria to apply. Thus Rewards & Benefits of
PFMS Scholarship. Moreover How to apply online for a PFMS scholarship. Besides the Selection Process of
PFMS Scholarship. Including Important Dates. Along with Contact Details. Likewise Renewal
Process for PFMS Scholarship. In short Important Terms for PFMS Scholarship. And To sum up Contact
Details.

Process To Know Your Payment:

 

To know your payment for the scholarship you need to follow the simple steps given
below.:-

1: Visit the official website pfms.nic.in.

2: Click on “Know your payment options”.

3: Enter the asked information.

4: Click on “search”.

Check out the PFMS Scholarship Payment Status:

 

The scholarship amount is disbursed to the selected candidates in two ways.- i)
Payment through the Aadhaar card number and ii) Payment through the Bank account number.
The candidates can check the payment status on the PFMS scholarship website.

Payment through the Aadhaar card number.

  1.  Candidates are required to enter their valid Aadhaar card number and
    confirm the same.
  2.  The applicant should enter the word verification code displayed on the screen
    and click on “Search”.

Payment through Bank account number.

  1. Firstly Candidates should select the Bank in which they have their account.
  2.  Then enter the full account number and confirm the same.
  3.  Enter the word verification code displayed on the screen.
  4.  Finally, Click on “Search”.

How can you Track NPS Payment Status Under PFMS?

 

1: Firstly visit the official website pfms.nic.in.

2: Click on the “Track NPS Status” option.

3: Following Enter bank, account number, or NPS Application ID.

4: Enter the verification code.

5: Finally Click on the “Search” option.

PFMS Bank List
  • Abu Dhabi Commercial Bank
  • Allahabad Bank
  • Allahabad Gramin UP Bank
  • Andhra bank
  • Andhra Pragathi Grameena bank
  • Axis bank
  • Bank of Bahrain and Kuwait
  • Bank of Baroda
  • Canara Bank
  • Bank of Maharashtra
  • Bassein catholic co-op.bank ltd.
  • Bombay mercantile co-op.bank ltd.
  • Bank of India
  • Catholic Syrian bank ltd.
  • The central bank of India
  • Tamil Nadu mercantile bank ltd
  • The cosmos co-operative bank ltd.
  • The federal bank ltd
  • The Jammu and Kashmir bank ltd
  • The kalupur commercial co. op. bank ltd.
  • The Lakshmi Vilas bank ltd
  • The Saraswat co-operative bank ltd
  • The Thane Janata Sahakari bank ltd
  • UCO bank
  • Union Bank of India
  • United bank of India
  • Vijaya bank
  • Yes bank ltd
  • Citibank
  • City union bank ltd
  • Corporation bank
  • Dcb bank limited
  • Dena bank
  • Deutsche bank
  • Dhanlaxmi bank ltd
  • HDFC bank
  • HSBC
  • ICICI bank
  • IDBI bank
  • Indian bank
  • Indian overseas bank
  • Indusind bank limited
  • Jharkhand Gramin bank
  • Karnataka bank
  • Karur Vysya bank
  • Kotak Mahindra bank
  • Madhya Bihar Gramin bank
  • Manipur state co-op.bank ltd.
  • New India co-operative bank ltd
  • NKGSB co-op bank ltd
  • Oriental bank of commerce
  • Punjab and Sind bank
  • Punjab National bank
  • RBL bank
  • South Indian bank
  • Standard chartered bank
  • State bank of India
  • Svc co-operative bank ltd.
  • Syndicate bank
Question & Answer Section:
Q1. What is the last date for submitting applications online?

Ans:   For such dates please look at the “Announcement” box on the home page.

Q2.Whether I have to fill up the online application in one sitting?

Ans:   No. You can register by entering your basic details. The system would generate an Applicant-id & password for you. Please note down the generated Applicant-Id & Password. Later you can fill up the online application in as many sittings as you wish until you are satisfied that you have entered all desirable fields correctly. The software provides the facility to save your application. Once you “Lock” your application, you cannot be able to modify it further.

Q3. Can I edit the information already saved and up to what time?

Ans:   You can edit information filled by you, till you “ Lock and forward the online application” to the institute.
Q4. What details do I have to fill up in the Enrollment details of the Application form?

Ans: (i)   In the Enrolment Number column enter your Roll No. in the Course/Branch you are enrolled to.

(ii)   In the Enrolment Date column enter the Date of Admission in the First year of your enrolled Course/Branch.

(iii)   In the Admission Date for Which Year you are applying for Scholarship column enter the Date of Admission/Re-admission in the Current year of your enrolled Course/Branch. (only in case of Students of the First-year this date will be same as Enrolment date)

Question Answer part 2

Q5. How can I forward the Application to the Institute?

Ans:   After completion of entry and final edit(if any), click on the “Edit-Lock-Print” option, then on “Lock” to forward the application to the Institute.

Q6. Should I apply again for the renewal of Scholarship (Registered Applicants)?

Ans:  From this Academic year renewal of the Scholarship will be done by Institute. You just have to inform Institute about your “Adhar Card Number”, “Caste certificate issuing authority” to be entered in the application details. Any change in Mobile number, Address for Correspondence, Bank Account details has to be communicated to the Institute.

Q7. How to apply for an online pfms  Scholarship, if I haven’t availed of it in the first year of the course?

Ans:  Online fresh application submission is possible only for 1st-year students. Take out a printout of the Scholarship Application form, after downloading from the “Download” option of the Home page. Fill it up and submit it to Institute with all the requisite documents. Institute is to be requested to register and submit a scholarship application on your behalf. You should keep a record of the “Applicant Id” and “Password” from the Institute so that you can be able to modify details and track the status of the application.

Q8. What happens, if I detect mistakes after forwarding the applications to the institutes?

Ans:  You should separately inform the mistakes detected by you to the Scholarship Nodal Officer of your Institute. The software provides a facility at the level of the institute to correct information provided by the applicant.

Q9. How can I edit the entries, which are not editable at the Institute level?

Ans:  If you have to edit certain entries like Institute Name, Course & Branch, annual Income, etc., which are not editable at the Institute level, you should request the Scholarship Nodal Officer of your Institute to “temporarily Reject” your application, mentioning the mistakes detected by you too. The Application will then be made available at the Applicant level, by the software. You can then log in using provided User-id & password and edit the required details. After editing lock the application again so that it will be forwarded to the Institute.

Q10. What should I do, if I do not find my institute name in the drop-down menu?

Ans:  You should immediately approach the institute to contact the District Welfare Officer (DWO) of the District where the institute is located. If your institute is an eligible institution, the DWO would enter it into the database, and then you can apply.

Question Answer part 3

Q11. What if I forget my Applicant ID/ Password?

Ans:  you can recover your Applicant ID/ Password by clicking on “Registered students: Recover your password” from the Registered Student Log-in box. You have to fill up details like First Name, Date of Birth, Mobile Number, and e-mail Id, as you have entered in the application while generating the initial password. The application will regenerate the Password and SMS would be sent to your contact Mobile Number.

Q12. Can I take a print-out of my application at any stage?

Ans:  Yes. Printout of application can be taken at any stage. The finally locked application will have the “Barcode”, which is to be submitted at the Institute.

Q13. Whether I have to scan the certificates and upload them in the system before forwarding the online application to the institute?

Ans:  Yes. The system has the facility of uploading scanned copies of the Certificates, like Caste Certificate, Income Certificate, High School Certificate, and Handicap Certificate (if any).

Question Answer part 4

Q14. What is to be done after submitting the online application?

Ans:  After locking and forwarding the application online to the institute, you should take a printout of the application (this would come with a barcode), sign it and submit it at the Institute with requisite documents.

Q15. What all documents do I have to submit with the printout of the application?

Ans:  You have to submit an Original Caste Certificate, Original Income Certificate, Copy of High School Certificate, Copy of the first page of Bank Passbook (showing IFSC Code of the Bank & Bank Account Number), and Handicap Certificate (if any) along with the print out of the Application. Institute would verify the original certificates & return them to the students.

Q16. How to check the status of my application?

Ans:   You can check the status of your application anytime. After logging in, click on “ Edit-Lock-Print Application”. Then select the “Track Status” option. This will provide you current / latest status of your Scholarship Application.

 

Q17. What should I do, if, by mistake, I select and forward my application to the wrong institute?

Ans:  You can approach the DWO of your district to request the Institute to “Temporarily Reject” your application. On Temporary rejection, the application will be made available to you for editing purposes. You can make the correct selection of the Institute. Then select the Course and Branch. Lock the application, which will forward the application to your Institute.

Q18. What should I do, if, by mistake, I select the wrong category and apply for the wrong Scheme?

Ans:   You can make fresh registration, by entering the correct category and applying for a scholarship of that Scheme. Institute is to be informed about the error so that there will be a Permanent rejection of your wrong application.

 

For Any Assistance Contact:

Email: freescholarshipalerts@gmail.com or santoshmondal1410@gmail.com

                                 Join Telegram–Scholarship information

 

Conclusion: All the candidates who have the desired qualification and age as per the official notification can apply. Nonetheless in this article, I have tried to cover all the details of How to apply online for PFMS Scholarship 2022 like age/qualification/ how to apply along with how to apply and other more details. In addition, You can communicate with me through the comment section if you have any questions suggestions or opinions.

THANK YOU, VISIT AGAIN OUR WEBSITE  FREESCHOLARSHIPALERTS.COM.

Spread the love

Leave a Comment

Your email address will not be published.