AWAS SAHAYATA YOJANA 2022 FOR SC/ST STUDENTS OF MADHYA PRADESH

AWAS SAHAYATA YOJANA 2022 FOR SC/ST STUDENTS OF MADHYA PRADESH:

MP-Scholarship-portal 2.o-Awas -Sahayata -Yojana

The scholarships offered by the State Government of Madhya Pradesh (MP) are known as MP Scholarship  2022. The Awas Sahayata Yojana 2022 scholarship Scheme includes Housing Allowance. It is offering financial assistance to high school students belonging to different categories including Scheduled Caste (SC)Scheduled Tribe (ST). All the scholarships offered by the Madhya Pradesh state government are hosted on a state-run scholarship known as MP scholarship Portal 2.0.

How many Number Scholarships are given by MP Government 2021?

The State Government of Madhya Pradesh runs more than 15 scholarship schemes to help students from different classes and categories.

To Know More About Other MP Scholarships  2022: Click Here.

May I go for online Application For MP Awas Sahayata Yojana 2022 ?

Madhya Pradesh Awas Sahayata Yojana- Eligibility Criteria:

The eligibility criteria for different MP Scholarship programs vary depending on the level of education of applicants. In some of the scholarships, student category and family Annual income are the key criteria whereas for some schemes merit and income criteria are the key factors. Below are the eligibility criteria for Awas Sahayata Yojana.

Who can Apply for Awas Sahayata yojana 2022?

  1. The applicant must be a resident of Madhya Pradesh and is studying in the institution by staying on rent.
  2. Students belonging to SC/ST category who are studying at the post-secondary level can apply for the scholarship.

Madhya Pradesh Awas Sahayata YojanaBenefits or Awards & Amount:

There is a provision to provide housing allowance at the rate of 1000-2000 per month to the student as financial aid.

For MMVY Scholarship Madhya Pradesh:      Click Here.



Madhya Pradesh Awas Sahayata Yojana– Documents Required:

Following Documents are required for filling MP scholarship application form.

  1. Samagra ID.
  2. Current College Code.
  3. Branch Code.
  4. Recent passport size photograph.
  5. Caste certificate.
  6. Income certificate of parents.
  7. Resident proof.

Madhya Pradesh Awas Sahayata Yojana 2022-Online Application Procedure:

  1. Visit the official website State MP Scholarship Portal 2.0 Login or Click Here.
  2. Now, scroll down the home page and check the Student Corner. Mp
  3. Click the link which is highlighted as “Register Yourself.”
  4. After that enter your details like Username & Password and then submit the page.
  5. Navigate to the Online Schemes section that appeared on MP Scholarship Portal Login.
  6. There, select the scholarship for which you are applying.
  7. If you have already registered, then you have to click the Login button.
  8. Using your valid credentials (Application Id), you have to login into MP Scholarship Portal 2.0.
  9. Fill in your details and then upload the documents as per the government scholarship scheme.
  10. Now, submit your MP Scholarship Application Form 2021 and download it.
  11. Make a hard copy of it for further usage.

Madhya Pradesh Awas Sahayata Yojana– Important Links:

  1. MP Scholarship Registration: CLICK HERE.
  2. New MP Scholarship Application Form or Different Scholarship Schemes offered by the Madhya Pradesh State government – MP Scholarship: CLICK HERE.
  3. Check Your MP Scholarship application Status: CLICK HERE.
  4. To Complete MP Scholarship KYCCLICK HERE.
  5. To Track your all MP scholarship applications activities:  CLICK HERE.

Question & Answer Section part 1:

Q1. What is the last date for submitting applications online?

Ans:   For such dates please look at the “Announcement” box on the home page of MP Scholarship portal 2.0

Q2.Whether I have to fill up the online application in one sitting?

Ans:   No. You can register by entering your basic details. The system would generate an Applicant-id & password for you. Please note down the generated Applicant-Id & Password. Later you can fill up the online application in as many sittings as you wish until you are satisfied that you have entered all desirable fields correctly. The software provides the facility to save your application. Once you “Lock” your application, you cannot be able to modify it further.

Q3.Can I edit the information already saved and up to what time?

Ans:   You can edit information filled by you, till you “ Lock and forward the online application” to the institute.
Q4. What details do I have to fill up in the Enrollment details of the Application form?

Ans: (i)   In the Enrolment Number column enter your Roll No. in the Course/Branch you are enrolled to.

    (ii)   In the Enrolment Date column enter the Date of Admission in the First year of your enrolled Course/Branch.

   (iii)   In the Admission Date for Which Year you are applying for Scholarship column enter the Date of Admission/Re-admission in the Current year of your enrolled Course/Branch. (only in case of Students of the First-year this date will be same as Enrolment date)

Question & Answer Section part 2

Q5.How can I forward the Application to the Institute?

Ans:   After completion of entry and final edit(if any), click on the “Edit-Lock-Print” option, then on “Lock” to forward the application to the Institute.

Q6.Should I apply again for the renewal of Scholarship (Registered Applicants)?

Ans:  From this Academic year renewal of the Scholarship will be done by Institute. You just have to inform Institute about your “Adhar Card Number”, “Caste certificate issuing authority” to be entered in the application details. Any change in Mobile number, Address for Correspondence, Bank Account details has to be communicated to the Institute.

Q7.How can I apply for a Scholarship, if I haven’t availed of it in the first year of the course?

Ans:  Online fresh application submission is possible only for 1st-year students. Take out a printout of the Scholarship Application form, after downloading from the “Download” option on the Home page. Fill it up and submit it to Institute with all the requisite documents. Institute is to be requested to register and submit a scholarship application on your behalf. You should keep a record of the “Applicant Id” and “Password” from the Institute so that you can be able to modify details and track the status of the application.

Question & Answer Section part 

Q8.What happens, if I detect mistakes after forwarding the applications to the institutes?

Ans:  You should separately inform the mistakes detected by you to the Scholarship Nodal Officer of your Institute. The software provides a facility at the level of the institute to correct information provided by the applicant.

Q9. How can I edit the entries, which are not editable at the Institute level?

Ans:  If you have to edit certain entries like Institute Name, Course & Branch, annual Income, etc., which are not editable at the Institute level, you should request the Scholarship Nodal Officer of your Institute to “temporarily Reject” your application, mentioning the mistakes detected by you too. The Application will then be made available at the Applicant level, by the software. You can then log in using provided User-id & password and edit the required details. After editing lock the application again so that it will be forwarded to the Institutute.

Q10.What should I do, if I do not find my institute name in the drop-down menu?

Ans:  You should immediately approach the institute to contact the District Welfare Officer (DWO) of the District where the institute is located. If your institute is an eligible institution, the DWO would enter it into the database, and then you can apply.

Question & Answer Section part 4

Q11.What if I forget my Applicant ID/ Password?

Ans:  you can recover your Applicant ID/ Password by clicking on “Registered students: Recover your password” from the Registered Student Log-in box. You have to fill up details like First Name, Date of Birth, Mobile Number, and e-mail Id, as you have entered in the application while generating the initial password. The application will regenerate the Password and SMS would be sent to your contact Mobile Number.

Q12.Can I take a print-out of my application at any stage?

Ans:  Yes. Printout of application can be taken at any stage. The finally locked application will have the “Barcode”, which is to be submitted at the Institute.

Q13. Whether I have to scan the certificates and upload them in the system before forwarding the online application to the institute?

Ans:  Yes. The system has the facility of uploading scanned copies of the Certificates, like Caste Certificate, Income Certificate, High School Certificate, and Handicap Certificate (if any).

Q14.What is to be done after submitting the online application?

Question & Answer Section part 3

Ans:  After locking and forwarding the application online to the institute, you should take a printout of the application (this would come with a barcode), sign it and submit it at the Institute with requisite documents.

Q15. What all documents do I have to submit with the printout of the application?

Ans:  You have to submit an Original Caste Certificate, Original Income Certificate, Copy of High School Certificate, Copy of the first page of Bank Passbook (showing IFSC Code of the Bank & Bank Account Number), and Handicap Certificate (if any) along with the print out of the Application. Institute would verify the original certificates & return them .

Q16. How to check the status of my application?

Ans:   You can check the status of your application anytime. After logging in, click on “ Edit-Lock-Print Application”. Then select the “Track Status” option. This will provide you current / latest status of your Scholarship Application.

Question & Answer Section part 4

Q17. What should I do, if, by mistake, I select and forward my application to the wrong institute?

Ans:  You can approach the DWO of your district to request the Institute to “Temporarily Reject” your application. On Temporary rejection, the application will available to you for editing purposes. You can make the correct selection of  Institute. Then select the Course and Branch. Lock the application, which will forward the application to your Institute.

Q18. What should I do, if, by mistake, I select the wrong Category and apply for the wrong Scheme?

Ans:   You can make fresh registration, by entering the correct category and applying for a scholarship of that Scheme. Institute  informe about the error so that there will be a Permanent reject

Q19. How can I apply for a scholarship, if  I am a student of the Institute, located outside Madhya Pradesh?

Ans:   Download the Application form from the “Download” option of the MP Scholarship Portal2.0. Fill it up and submit the filled-up application at the Institute, with all the documents mentioned in the application form. Institute has to be informed to send the application, duly forwarded by the Institute, to the District Welfare Officer(DWO) of the home District of the Student.

Q.20.When MP scholarship money will come in 2022?

Ans: Disbursement of MP Scholarships Money December to January 2022.

For Any Assistance Contact:

Join Telegram: Click here

Email: freescholarshipalerts@gmail.com or santoshmondal1410@gmail.com

Conclusion:
All the candidates who have the desired qualification and age as per the official notification can apply. Nonetheless in this article, I have tried to cover all the details of AWAS SAHAYATA YOJANA 2022 like not only age but also qualification and definitely how to apply along with how to apply and other more details. In addition, You can communicate with me through the comment section if you have any questions or suggestions, or opinions.

THANK YOU, VISIT AGAIN OUR WEBSITE  FREESCHOLARSHIPALERTS.COM.

Spread the love