ASSAM SCHOLARSHIP 2022 ASSAM COMBINED MERIT SCHOLARSHIP BY ASSAM GOVERNMENT FOR ASSAM STUDENTS

ASSAM SCHOLARSHIP 2022 ASSAM COMBINED MERIT SCHOLARSHIP BY ASSAM GOVERNMENT FOR ASSAM STUDENTS: APPLICATION FORM, LAST DATE

Assam-combine-merit-scholarship

Assam Government is seeking an online application in 2022 for Assam Combined Merit Scholarship. So, colleges and university students can apply for this Scholarship. The government of Assam is providing several free scholarships, especially for economically backward and meritorious students seeking higher education. This scholarship is for Assamese students. So, it is provided to the keen students after HS. Therefore, Assamese Student who wants to apply can follow this article. Because, we have provided all the details, information, and direct links to apply for the scheme.

Assam  COMBINED MERIT SCHOLARSHIP 2022 Provider:

This Scholarship Scheme has been introduced by the Director of Higher Education, ASSAM Government.

 

To Know About Other Assam Scholarships:    Click Here.

 

Eligibility Criteria To Apply For Assam Combine merit Scholarship 2022:

The willing students must have the below-mentioned prerequisites to apply and successfully be allotted for the scholarship.

  1. Complete Higher Secondary For Gen/SC/ST/OBC/Minority Students.
  2. Also, students who are pursuing a General degree and Master’s degree in Arts or Science or Commerce discipline in any recognized institute.
  3. Obviously Domicile of Assam ( PRC Document is mandatory).
  4. Minimum 60% marks in Higher Secondary or Graduation.
  5. Students must have a bank A/c in their name.

How To Apply For Assam Combined Merit Scholarship:

Go to the official website.

Then Click on “ Apply Now “.

After that Register and fill up with required information.

After that Take a printout.

Finally, submit it to the Head of the institute along with necessary documents.

Documents Required For Assam Combined  Merit Scholarship 2022 After HS:

  1. PRC from DC or SDO as proof of Domicile of state of Assam.
  2. Certificate from the Registrar or Head of the institution in which the candidate is at present studying.
  3. Final mark sheet of the last qualifying exam ( HS or TDC).
  4. Photograph.
  5. Signature with running hand.

Official Website to apply for the Scholarship :

Click here

 

Direct link to apply for Assam combine merit scholarship: click here

 

Amount Provided For The Students 2022:

Award Details

The following awards will be given to the beneficiaries through the scholarships:-

Scholarship Name Number of Scholarships Award Details
Combined Merit Scholarship, Assam 840 For students pursuing degree course – INR 300 per month for students pursuing postgraduate degree course – INR 500 per month
Pre-Matric Scholarship for OBC Students, Assam NA For hostellers of class 3 to 10 – INR 500 per month for 10 months day scholars of class 1 to 10 – INR 100 per month for 10 months annual ad hoc grant of INR 500
Pre-Matric Scholarship for ST Students (Class 1 to 8), Assam NA INR 100 per month (i.e. INR 1200 per annum)
Pre-Matric Scholarship for ST Students (Class 9 & 10), Assam NA INR 150 per month for day scholars and INR 350 per month for hostellers for 10 months books and ad-hoc grant of INR 750 per annum for day scholars and INR 1000 per annum for hostellers.Additional disability allowance of up to INR 240.
Post Matric Scholarship for OBC Students, Assam NA Maintenance allowance of up to 750 per month for 10 months reader charges of up to INR 175 per month reimbursement of compulsory non-refundable fees Study tour charges of up to INR 900 per annumThesis typing and printing charges of up to INR 1000
Post Matric Scholarship for ST Students, Assam NA Maintenance allowance of up to INR 1200 per month additional allowance of up to INR 240 per month for students with disabilitiesReimbursement of compulsory non-refundable feesStudy tour charges of up to INR 1600 per annumThesis typing and printing charges of up to INR 1600An annual allowance of INR 1200 for books to students pursuing their studies through correspondence
Means cum Merit Scholarship, Assam 460 INR 1000 per month paid as one-time assistance every year

 

Important Dates For The Application 2022:

Starting Date: 10th September 2022.

Closing Date:3rd November 2022.

For central govt. scholarships click here

 

Question & Answer Section:

Q1. What is the last date for submitting applications online?

Ans:   For such dates please look at the “Announcement” box on the home page.

Q2.Whether I have to fill up the online application in one sitting?

Ans:   No. You can register by entering your basic details. The system would generate an Applicant-id & password for you. Please note down the generated Applicant-Id & Password. Later you can fill up the online application in as many sittings as you wish until you are satisfied that you have entered all desirable fields correctly. The software provides the facility to save your application. Once you “Lock” your application, you cannot be able to modify it further.

Q3. Can I edit the information already saved and up to what time?

Ans:   You can edit information filled by you, till you “ Lock and forward the online application” to the institute.
Q4. What details do I have to fill up in the Enrollment details of the Application form?

Ans: (i)   In the Enrolment Number column enter your Roll No. in the Course/Branch you are enrolled to.

(ii)   In the Enrolment Date column enter the Date of Admission in the First year of your enrolled Course/Branch.

(iii)   In the Admission Date for Which Year you are applying for Scholarship column enter the Date of Admission/Re-admission in the Current year of your enrolled Course/Branch. (only in case of Students of the First-year this date will be same as Enrolment date)

Q5. How can I forward the Application to the Institute?

Ans:   After completion of entry and final edit(if any), click on the “Edit-Lock-Print” option, then on “Lock” to forward the application to the Institute.

Question & Answer Section 2

Q6. Should I apply again for the renewal of Scholarship (Registered Applicants)?

Ans:  From this Academic year renewal of the Scholarship will be done by Institute. You just have to inform Institute about your “Adhar Card Number”, “Caste certificate issuing authority” to be entered in the application details. Any change in Mobile number, Address for Correspondence, Bank Account details has to be communicated to the Institute.

Q7. How can I apply for a Scholarship, if I haven’t availed of it in the first year of the course?

Ans:  Online fresh application submission is possible only for 1st-year students. Take out a printout of the Scholarship Application form, after downloading from the “Download” option on the Home page. Fill it up and submit it to Institute with all the requisite documents. Institute is to be requested to register and submit a scholarship application on your behalf. You should keep a record of the “Applicant Id” and “Password” from the Institute so that you can be able to modify details and track the status of the application.

Question & Answer Section

Q8. What happens, if I detect mistakes after forwarding the applications to the institutes?

Ans:  You should separately inform the mistakes detected by you to the Scholarship Nodal Officer of your Institute. The software provides a facility at the level of the institute to correct information provided by the applicant.

Q9. How can I edit the entries, which are not editable at the Institute level?

Ans:  If you have to edit certain entries like Institute Name, Course & Branch, annual Income, etc., which are not editable at the Institute level, you should request the Scholarship Nodal Officer of your Institute to “temporarily Reject” your application, mentioning the mistakes detected by you too. The Application will then be made available at the Applicant level, by the software. You can then log in using provided User-id & password and edit the required details. After editing lock the application again so that it will be forwarded to the Institute.

Q10. What should I do, if I do not find my institute name in the drop-down menu?

Ans:  You should immediately approach the institute to contact the District Welfare Officer (DWO) of the District where the institute is located. If your institute is an eligible institution, the DWO would enter it into the database, and then you can apply.

Q11. What if I forget my Applicant ID/ Password?

Ans:  you can recover your Applicant ID/ Password by clicking on “Registered students: Recover your password” from the Registered Student Log-in box. You have to fill up details like First Name, Date of Birth, Mobile Number, and e-mail Id, as you have entered in the application while generating the initial password. The application will regenerate the Password and SMS would be sent to your contact Mobile Number.

Question & Answer Section 3

Q12. Can I take a print-out of my application at any stage?

Ans:  Yes. Printout of application can be taken at any stage. The finally locked application will have the “Barcode”, which is to be submitted at the Institute.

Q13. Whether I have to scan the certificates and upload them in the system before forwarding the online application to the institute?

Ans:  Yes. The system has the facility of uploading scanned copies of the Certificates, like Caste Certificate, Income Certificate, High School Certificate, and Handicap Certificate (if any).

Q14. What is to be done after submitting the online application?

Ans:  After locking and forwarding the application online to the institute, you should take a printout of the application (this would come with a barcode), sign it and submit it at the Institute with requisite documents.

Q15. What all documents do I have to submit with the printout of the application?

Ans:  You have to submit an Original Caste Certificate, Original Income Certificate, Copy of High School Certificate, Copy of the first page of Bank Passbook (showing IFSC Code of the Bank & Bank Account Number), and Handicap Certificate (if any) along with the print out of the Application. Institute would verify the original certificates & return them to the students.

Q16. How to check the status of my application?

Ans:   You can check the status of your application anytime. After logging in, click on “ Edit-Lock-Print Application”. Then select the “Track Status” option. This will provide you current / latest status of your Scholarship Application.

Question & Answer Section 4

Q17. What should I do, if, by mistake, I select and forward my application to the wrong institute?

Ans:  You can approach the DWO of your district to request the Institute to “Temporarily Reject” your application. On Temporary rejection, the application will be made available to you for editing purposes. You can make the correct selection of  Institute. Then select the Course and Branch. Lock the application, which will forward the application to your Institute.

Q18. What should I do, if, by mistake, I select the wrong category and apply for the wrong Scheme?

Ans:   You can make fresh registration, by entering the correct category and applying for a scholarship of that Scheme. Institute is to be informed about the error so that there will be a Permanent rejection of your wrong application.

 

Q19. How can I apply for Assam combined merit scholarship, if  I am a student of the Institute, located outside Assam?

Ans:   Download the Application form from the “Download” option of the Scholarship Portal. Fill it up and submit the filled-up application at the Institute, with all the documents mentioned in the application form. Institute has to be informed to send the application, duly forwarded by the Institute, to the District Welfare Officer(DWO) of the home District of the Student.

 

“OASIS SCHOLARSHIP WEST BENGAL 2021-2022 FOR SC/ST/OBC STUDENTS”

                                      For Any Assistance Contact:

Email: freescholarshipalerts@gmail.com or santoshmondal1410@gmail.com

                                 Telegram–Scholarship information

Conclusion:
All the candidates who have the desired qualification and age as per the official notification can apply. Nonetheless in this article, I have tried to cover all the details of Assam Combined Merit Scholarship 2022 like age/qualification/ how to apply along with how to apply and other more details. In addition, You can communicate with me through the comment section if you have any questions or suggestions, or opinions.

THANK YOU, VISIT AGAIN OUR WEBSITE  FREESCHOLARSHIPALERTS.COM.

 

Spread the love